Skip to content Skip to footer

Ako si vybrať mobil do 200 eur?

Na trhu existujú desiatky rôznych mobilných telefónov, ktoré sa od seba líšia viacerými parametrami. Jedným z nich je nepopierateľne aj cena. Niektorí ľudia na ňu pri nákupe prihliadať síce nemusia, no pre väčšinu zákazníkov ide o dôležitý faktor, ktorý môže ovplyvniť ich výber. 

Kedysi boli medzi lacnými a drahými mobilnými telefónmi väčšie rozdiely, no dnes sa výrobcovia snažia vyhovieť aj potrebám zákazníkov, ktorí hľadajú inteligentný telefón v prijateľnej cene. Ak nechcete alebo nemôžete utrácať peniaze za najdrahšie vlajkové lode a high-end telefóny, stále si máte z čoho vyberať. 

Ak si porovnáme smartfóny, ktoré sa dali kúpiť pred tromi či štyrmi rokmi, v cenovej relácii do 200 eur nebol taký veľký a kvalitný výber. Funkcie týchto zariadení sa rokmi zlepšili, majú lepšie odladené operačné systémy a sú plnohodnotne použiteľné. Výber takéhoto mobilu je možno zdĺhavejší, no skutočne je potrebné porovnať si ponuku a konkurenciu.

V prípade, že hľadáte mobilný telefón do 200 eur, môžete si zvoliť zariadenie známych, ale aj menej známych značiek. Samozrejme, že nemôžete očakávať rovnaké parametre, aké by ste dostali pri drahších mobiloch, no pre bežného používateľa je výkon takýchto mobilných telefónov bohato postačujúci a vyhovujúci. Výrobcovia predsa musia niekde aj ušetriť. Dôležité je, že na ňom dokážete urobiť všetko, ako aj na iných smartfónoch.

 

Aké parametre si treba všímať pri výbere mobilu do 200 eur?

Aj pri výbere mobilného telefónu do 200 eur by ste mali zvážiť určité parametre. Pri týchto lacnejších zariadeniach nižšej strednej triedy môžu byť dokonca kľúčovými. Netreba ale zabúdať na to, že pre každého používateľa je dôležitejšie niečo iné. Najčastejšie bývajú rozhodujúcimi displej, fotoaparát, výkon, batéria a v neposlednom rade značka a cena. Ostatné parametre sú tiež dôležité, no viac zavážia pri drahších modeloch, kde sú dôležité aj detaily. 

1. Displej

Veľkosť telefónu, a teda aj displeja, býva pri rozhodovaní kľúčová. Niekomu viac vyhovujú menšie telefóny, iným zas tie väčšie. Pri lacnejších zariadeniach si dávajte pozor na rozlíšenie displeja. Ak telefón potrebujete na bežné používanie, možno to pre vás dôležité nie je, no ak chcete mobil využívať na hranie hier alebo sledovanie videí, kvalitnejší displej určite oceníte. Kým mobily vyššej triedy majú rozlíšenie displeja minimálne Full HD Až 8K, tie lacnejšie modely nedosahujú niekedy ani HD kvalitu s rozlíšením 1 280 x 720 pixelov. Tento parameter preto nepodceňte. 

Pri displejoch telefónov sa môžete najčastejšie stretnúť s dvoma rôznymi technológiami, konkrétne s IPS LCD a AMOLED obrazovkami. IPS LCD displeje fungujú na princípe tekutých kryštálov. Ich nevýhodou je horšie zobrazovanie čiernej farby. AMOLED displeje sú zložené s maličkých LED diód a môžu sa pochváliť živými a krajšími farbami. Niekedy je však táto sýtosť až neprirodzená a niektoré odtiene farieb vyzerajú inak než v skutočnosti. 

2. Fotoaparát a kamera

Pri telefóne do 200 eur nemôžete očakávať dokonalú kvalitu fotoaparátu a výsledných snímok ako pri foto mobile za tisíc eur. Pri správnom výbere mobilu ale môžete bez problémov získať fotografie vhodné do rodinného albumu alebo na sociálne siete. Keďže výrobcovia musia pri výrobe lacnejších telefónov šetriť, najčastejšie si to odnesie práve menej kvalitný fotoaparát.

Nenechajte sa zlákať ani vidinou toho, že niektorí výrobcovia ponúkajú viacero objektívov. To sa nerovná automaticky kvalitnejšej snímke. Pri fotení za dobrého svetla si rozdiely vo fotoaparátoch možno ani nevšimnete. Zmena nastáva večer alebo za zhoršených svetelných podmienok. Krásne nočné zábery telefónom do 200 eur pravdepodobne neurobíte, no tento fakt zväčša nebýva kľúčovým ukazovateľom pri výbere. 

Ak by ste predsa len chceli získať o trochu lepšie nočné zábery, je potrebné všímať si v parametroch údaj o svetelnosti, ktorý sa udáva vo formáte f/číslo. Nižšie číslo znamená, že smartfón dokáže urobiť lepšie snímky za zhoršenej viditeľnosti. Mobily s najlepšími foťákmi majú svetelnosť okolo f/1,5, no toto číslo sa zväčša pohybuje až do f/2,4.

 

3. Výkon telefónu a procesora

Výkon je pri lacnejších smartfónoch veľmi dôležitý. Ak si kúpite zariadenie s menej výkonným procesorom, telefón vám môže mrznúť, sekať a prehliadanie stránok alebo spustenie aplikácií nebude pohodlné. Poobzerať by ste sa mali minimálne po 4-jadrovom procesore, no ak sa vám podarí natrafiť na výkonnejší, ešte lepšie.

S výkonom do veľkej miery súvisí aj operačná pamäť RAM. Tie najlacnejšie zariadenia môžu mať len 1 GB alebo 2 GB pamäte RAM, čo je v súčasnosti už veľmi málo. Čím väčšia bude táto pamäť, tým dokáže telefón zvládnuť aj spustenie viacerých aplikácií naraz. 

4. Vnútorné úložisko a možnosti rozšírenia

Drahšie mobily majú v základnej verzii bez problémov aj 128 GB pamäť. To sa nedá povedať o lacných telefónoch so základnou výbavou. Pri nich sa pamäť začína na 16 GB a väčšina zariadení má vnútorné úložisko len 32 GB. Niektorým používateľom to môže stačiť, pretože nemajú veľa súborov alebo fotografií. Nezabúdajte ale na to, že časť úložiska vám zaberie aj samotný operačný systém a predinštalované aplikácie.

Pri telefónoch do 200 eur preto odporúčame sledovať aj možnosti rozšírenia pamäte pomocou pamäťovej karty. Je potrebné zistiť, akú kapacitu kariet môžete použiť. A čo je ešte veľmi dôležité, overte si, či telefón podporuje dual sim. Niektoré telefóny majú totiž hybridný druhý slot, čo znamená, že jeden slot použijete klasicky na SIM kartu a pri tom druhom sa môžete rozhodnúť, či ho použijete na druhú SIM kartu alebo na pamäťovú kartu. 

Ak potrebujete mať dve karty od mobilných operátorov, nebudete si môcť rozšíriť pamäť svojho telefónu. V takomto prípade radšej hľadajte zariadenie, ktoré bude mať tri plnohodnotné sloty – dva na SIM karty a jeden na pamäťové kartu. 

5. Výdrž batérie a možnosti nabíjania

Veľkou výhodou lacnejších mobilných telefónov je ich dlhšia výdrž batérie. Kým štandardná kapacita batérie u telefónov strednej a vyššej triedy sa pohybuje od 3 000 do 4 000 mAh, telefóny do 200 eur môžu mať kapacitu batérie až do 6 000 mAh. To znamená, že batéria vám na jedno nabitie a pri plnohodnotnom používaní môže vydržať bez problémov aj dva dni. To sa o iných drahších modeloch často nedá povedať.

Aj keď budete mať lacnejší telefón, neznamená to, že ho budete musieť nabíjať niekoľko hodín do plného stavu batérie. Výrobcovia potešili rýchlym nabíjaním aj v tejto cenovej relácii. Nielen že vám lacnejší telefón vydrží dlhšie, ale dokážete ho bez problémov aj rýchlo dobiť. 

 

6. Značka telefónu

Ak hľadáte nový mobilný telefón, smartfóny značky Apple nečakajte. Do 200 eur sa vám môže podariť zohnať jedine používaný mobil starších generácií. Čo sa týka iných značiek, lacnejšie modely vyrábajú aj známe značky ako Samsung, Motorola, Huawei či Honor. V takomto prípade ale meno a úspešnosť značky často prevyšujú kvalitu toho zariadenia. 

V prípade lacných mobilov sa netreba obávať ani menej známych značiek ako Realme, OnePlus, Oppo, Vivo a, samozrejme, nemôžeme zabudnúť na Xiaomi. Značky, ktoré ešte nemajú vybudované svoje dobré meno, sa snažia zaujať a pritiahnuť pozornosť zákazníkov inak, väčšinou práve hardvérovým vybavením. Neznámy výrobca vám môže poskytnúť telefón s oveľa lepším výkonom, netreba sa obávať toho, že ho nepoznáte tak dobre ako iné spoločnosti. 

Práve preto je veľmi dôležitý dôsledný prieskum a porovnávanie parametrov známych aj menej známych značiek. Možno budete prekvapený, kto v takomto teste uspeje lepšie. 

Ktoré parametre ešte môžu zavážiť?

Pri drahších modeloch ide o samozrejmosť, no nie všetky lacné telefóny majú LTE, teda technológiu určenú na vysokorýchlostný internet v mobilných sieťach. Skrátene by sme ju mohli nazvať 4G, pod ktorým ho väčšina ľudí pozná. Ak váš telefón nebude podporovať rýchlosť 4G, prehliadanie internetu bude zdĺhavé a nekomfortné. 

Výhodnou funkciou je aj technológia NFC, ktorá je najdôležitejšia pri platbách mobilov. Nie všetky lacnejšie modely túto funkciu majú. Ak však neplánujete svojím mobilom platiť, je to pre vás irelevantné. 

Pri hľadaní nového mobilného telefónu by ste mali hľadať aj aktuálny operačný systém. Veľa ľudí si to neuvedomuje, no ide o pomerne dôležitý parameter. Ak si kúpite zariadenie so starším operačným systémom, ktoré navyše neplánujete ďalšie aktualizácie systémovej podpory, môžete mať problém s niektorými aplikáciami, ktoré nebudú fungovať plnohodnotne. 

Je dobré hľadať smartfóny, ktoré majú prisľúbené minimálne dva ďalšie aktualizácie svojho operačného systému. Vďaka tomu váš telefón bude mať váš telefón najnovšie funkcie. 

Aké mobilné telefóny môžete do 200 eur kúpiť?

Prezradili sme vám, na ktoré parametre by ste si mali pri kúpe smartfónu do 200 eur dávať najväčší pozor. Čo všetko môžete v tejto cenovej ponuke nájsť? 

Mobilný telefón na bežné používanie

Telefón do 200 eur uspokojí každého zákazníka, ktorý chce využívať svoj telefón na bežné používanie. To znamená, že z neho chce telefonovať, posielať správy, chce komunikovať s priateľmi cez sociálne siete, chce si pozrieť videá, sem-tam chce niečo odfotiť a prípadne si chce zahrať aj nejakú hru. Všetky tieto aktivity takýto smartfón zvládne, no naozaj si dajte záležať na výbere a porovnaní parametrov jednotlivých modelov.

 

 

Prvý mobilný telefón pre dieťa

Ak chcete kúpiť prvý mobilný telefón pre svoje dieťa, určite zaň nechcete utratiť veľa peňazí, keďže hrozí, že ho dieťa rozbije. V takomto prípade je ideálne siahnuť po lacnejšom mobile so základnou výbavou. Pre deti je dôležité, aby sa dali prehrávať videá a aby fungovali rôzne hry. Nezabudnite preto vybrať model s výkonnejším procesorom a lepšou pamäťou RAM.

Odolný mobilný telefón

V cenovej hladine do 200 eur môžete zohnať aj odolný mobilný telefón. Vyrábajú sa ako tlačidlové, ale taktiež ako smartfóny. Vhodnou kúpou sú najmä v prípade, ak pracujete v prašnom prostredí napríklad na stavbe, prípadne vám len telefón často padá z rúk. Ich výkon býva trochu nižší, no pri výbere si tiež musíte v prvom rade ujasniť, na čo konkrétne mobil potrebujete. Ak by ste potrebovali odolný telefón s väčším výkonom, ich cena sa pohybuje vyššie ako 200 eur.

Tlačidlový mobilný telefón 

Pre fanúšikov tlačidlových telefónov je výber pomerne jednoduchý, pretože vyššie spomínané parametre nemusíte hľadať. Tlačidlové telefóny a mobily pre seniorov sú zväčša bez operačného systému a ich cena sa málokedy pohybuje nad 100 eur.

Ak plánujete kúpu mobilu do 200 eur, určite nekupujte prvý, na ktorý vám padne zrak. Pri týchto telefónoch je naozaj dôležitý prieskum a porovnanie parametrov u rôznych modelov. Tak budete mať istotu, že ste vybrali to najlepšie, čo ste mohli.

Tento článok pre Pricemaniu vypracoval Mobilonline.sk – najväčší špecializovaný predajca mobilných telefónov a príslušenstva.