Skip to content Skip to footer

Ako si vybrať kávovar?

Od doby kedy svet objavil kávu, sa prešlo dlhým vývojom skutočne rôznych príprav kávy. Dnes v našich končinách patrí k najčastejším spôsobom príprava pákovým kávovarom. Aké možnosti však máme i doma? Odporúča Juraj Janec z Gastroset.sk.

Od doby kedy svet objavil kávu, sa prešlo dlhým vývojom skutočne rôznych príprav kávy. Dnes v našich končinách patrí k najčastejším spôsobom príprava pákovým kávovarom. Aké možnosti však máme i doma? Odporúča Juraj Janec z Gastroset.sk.

 

Mocca kávovar

V Taliansku medzi veľmi obľúbené patrí mocca kávovar, ktorý poznáte aj pod ľudovým názvom koťogo. Káva sa pripravuje jednoduchým spôsobom. Súčasťou mocca kávovaru je ventil. Do spodnej časti sa dá voda po rysku, následne sa vloží sitko, do ktorého sa nasype káva, nádobu uzavrieme a položíme na sporák, elektrický alebo horák, a tlakom zhruba 4 bary vzniká para, ktorá sa pretlačí cez sitko a pripraví sa mocca káva lahodnej jemnej chuti. Pri príprave týmto spôsobom záleží veľa aj na type kávy, ale používa sa najmä hrubšie mletie. V našich domácich podmienkach sa práve táto káva pije s mliekom.

Filtrovaná káva

Ďalší kávovar je na filtrovanú alebo prekvapkávanú kávu, do ktorého sa používa filter rôznych typov a veľkostí. Čo sa týka kávy ako suroviny do kávovaru, tiež je skôr vhodná hrubšie zomletá káva. Výhodou práve týchto kávovarov je objem, to znamená, keď chceme na jednu prípravu urobiť väčšie množstvo kávy, tak sa využije kanvica, ktorá je veľká aj na 12 dávok. Káva sa prefiltrováva – horúca voda prekvapkáva cez filter do nádobky. Tento spôsob prípravy je veľmi obľúbený v krajinách ako je USA, kde je táto káva typickou raňajkovou záležitosťou.

Juraj Janec

Kapsľové kávovary

Ďalším kávovarom je kávovar na kapsle, ktorých je na trhu už naozaj veľmi veľa, rovnako aj rôznych druhov kapslí. Tu máme tzv. IT espresso, nie je to značka, ale je to odnož kapslí, ktorá sa používa v kávovaroch rôznych značiek. Výhodou kapsľových kávovarov je, samozrejme, to, že každá jedna dávka kávy je vákuovo zabalená, a teda príprava je veľmi jednoduchá a najmä čistá. Kapsulu vložím do kávovaru, zavriem, stlačím gombík a nápoj mám pripravený veľmi rýchlo, jednoducho a čisto. Nevýhodou je cena kapsúl, pretože neplatím len kávu, ale aj obal, ktorý často nebýva veľmi ekologickou záležitosťou.

Pákové kávovary a tlak v kávovaroch

Toto je taký ten asi najštandardnejší kávovar do domácnosti. Používa sa doň mletá káva. Veľmi dôležitý je, čo sa týka kávovarov, tlak. Práve pri kapsľových, pákových či plnoautomatických kávovaroch. Všade sa uvádza to isté, a to, že sa v ňom nachádza 15 barové čerpadlo. Dnes už je vo všetkých kávovaroch 15 barové čerpadlo, pretože výrobcovia sú asi 3 – 4 na svete. Preto je podstatou systém kávovarov, ako využije ten tlak, ktorý sa používa. To znamená, že tlak nie je pre nás tak veľmi dôležitý ako výsledok a extrakt danej kávy. Preto sa pri kúpe veľa pýtame, či už priamo na mieste, alebo na základe referencií na internete.

Plnoautomatické kávovary

Dnes sú už na trhu pre domácnosť aj kávovary, ktoré sú na zrnkovú kávu, tzv. plnoautomatické kávovary, ktoré si vďaka vstavanému mlynčeku dokážu pomlieť zrnkovú kávu a po cca pol minúty od zapnutia vedia jednoduchým spôsobom a stlačením jedného gombíka pripraviť čerstvé espresso. Dnes už aj tie najlacnejšie modely plnoautomatických kávovarov majú tie najzákladnejšie nastavenia parametrov ako je hrubosť mletia, teplota vody pre prípravu espressa, dávkovanie podľa šálky, ktorú si človek zvolí. Výhodou je vždy čerstvo zomletá káva, čistota prípravy a vždy čerstvé espresso. Variabilita nastavenia daného nápoja je u každého kávovaru individuálna, je možnosť nastaviť si malú, strednú alebo veľkú kávu, takisto aj gramáž.

Juraj Janec

Čistenie kávovarov

Veľmi dôležitou súčasťou kávovarov je aj jednoduchosť čistenia. Plnoautomaty patria medzi veľmi obľúbené, najmä kvôli tomuto faktoru. Aj tie sa však zvyknú rozdeľovať, a to na tie s manuálnym čistením, alebo automatickým. Najdôležitejším faktorom pri údržbe je však bojovať proti vodnému kameňu, pretože na väčšine Slovenska je voda veľmi tvrdá. Usadený vodný kameň v kávovare dokáže napáchať veľa neplechy a môže viesť až k úplnému pokazeniu prístroja. Preto kávovar, ktorý si budete vyberať, by mal mať minimálne nejakú oznamovaciu „povinnosť“, aby nám povedal o tom, že ho treba vyčistiť. Druhou, veľmi dôležitou vecou, je prečisťovať kávové cesty, pretože každá káva má nejakú svoju mastnotu, ktorá sa usádza priamo v hlave páky. V prípade plnoautomatického kávovaru je to v hlave centrálnej jednotky. Pokiaľ chceme pripravovať kvalitné espresso, mali by sme myslieť aj na jej odmasťovanie. Ďalšou, veľmi dôležitou súčasťou čistenia, sú mliečne cesty, a to najmä pre tých, ktorí si v domácnosti radi pripravujú cappuccino, alebo caffe latte. Niektoré stroje majú hadičky, iné zas nádobky na mlieko. Každopádne, treba čistiť všetky, aby chuť našej kávy bola dokonalá.

 

Show CommentsClose Comments

Leave a comment