Skip to content Skip to footer

Ako rozumne investovať do svojho zdravia

Zdravie je jedna z podmienok šťastného a spokojného života. Investujeme doňho dostatočne? Alebo naše peniaze odtekajú skôr smerom k zábave, ktorá má často úplne opačný efekt?

Nezdravé jedlo, pohodlný nábytok, v ktorom presedíme ešte viac času ako v práci, alebo dovolenka, na ktorej sa nepohneme z ležadla pri hotelovom bazéne rozhodne nepatria k investíciám do zdravia. Je čas podrobne sa pozrieť na svoje finančné rozhodnutia. Ako viac investovať do toho, čo je pre nás skutočne dôležité?

Podporte pohyb celej rodiny a rozmaznajte sa rehabilitáciou na mieru

Zdravé darčeky sú skvelým spôsobom, ako podporiť členov rodiny v tom, aby si našli čas na veci, ktoré sú skutočne dôležité. Zdravé telo vyžaduje pravidelný pohyb, ale väčšina z nás to ignoruje celé roky. A potom sa čudujeme, že nás občas „sekne“ alebo, že nám opúchajú nohy a bolia nás predlaktia. Najlepšie je zveriť sa do rúk odborníka, ktorý rýchlo príde na to, aké pohyby robíme nesprávne.

Súkromná fyzioterapia v Bratislave Rehab Klinik ponúka napríklad darčekové kupóny rehabilitácie šité na mieru. Predstavte si tú radosť, keď vám rodičia začnú hovoriť, že vďaka správnemu cvičeniu ich už netrápi nepríjemná bolesť chrbta. Alebo keď vám vaša priateľka poďakuje, že si konečne oddýchla na profesionálnej celotelovej masáži. Každý z nás sa potrebuje aktívne venovať svojmu telu a je dobré myslieť na to, že rehabilitácia ponúka viac ako wellness, aj keď sa navonok môžu zdať podobné. Voňavé zábaly a jemné masáže prinášajú potrebný relax na pár hodín. Ale spolupráca so špičkovými odborníkmi vám pomôže cítiť sa dobre aj v každodennom živote.

Maškrty s mierou – nebojte sa dopriať si kvalitu

Sladké a slané snacky sú šikovní stavitelia. V našom tele postupne budujú hradby tukových buniek. Ich najobľúbenejším miestom sú oblasti medzi vnútornými orgánmi, ktoré postupne vypĺňajú a podporujú tak vznik civilizačných ochorení alebo horší priebeh akútnych infekcií. Do svojho zdravia môžete investovať aj tak, že si doprajete kvalitnejšie potraviny – vrátane maškŕt. Horká čokoláda, sušené ovocie a oriešky nielen že skvelo chutia, ale zároveň dodávajú telu vitamíny a stopové prvky. Podobne je to s chrumkami z šošovice, hrachu alebo cíceru. Skvelo však poslúži aj ovocie a zelenina, stačí ich pripraviť tak, aby ste ich mohli hneď začať chrúmať. Môžete si ich napríklad nakrájať na tyčinky a v dóze vložiť do chladničky. V takom prípade investujete skôr čas ako peniaze.

Ak ste doteraz kávu spájali s cigaretou alebo s popoludňajším koláčikom plným cukru a tuku, možno skôr uveríte tvrdeniu, že silná káva spôsobuje vysoký krvný tlak. Skúste si ju vychutnať úplne novým spôsobom a okrem chuťových buniek sa poteší aj zvyšok vášho tela.

Slovenská pražiareň a e-shop s kávou Simple Coffee na svojom blogu uvádza mnoho spôsobov, akými káva podporuje naše zdravie. Za všetky spomeňme poriadnu dávku antioxidantov, ktoré pôsobia pozitívne aj proti starnutiu buniek. Špecializujú sa na predaj kávy pochádzajúcej z najznámejších plantáží celého sveta. Je to ako dovolenka v šálke, malé potešenie, ktoré nepotrebuje žiadne iné chute.

Vyspať sa dozdrava a dopriať si každý deň zopár drobných rituálov

Čítate správne, nemusí to byť doružova, ale radšej smerom k zdraviu. Prespíme tretinu života a ešte nikdy sme nepočuli, aby niekto povedal vetu: „Ľutujem, že som investoval do kvalitného matraca!“ Poďakuje sa chrbtica, ale aj pľúca a dýchacie cesty.

V kúpeľni je vhodné investovať do prírodnej kozmetiky. Možno chvíľu potrvá, kým si zvyknete na menej parfumované kozmetické zázraky. V ideálnom prípade by sme sa však mali všetci riadiť pravidlom – na svoje telo si nedám nič, čo by som nemohol zjesť. Alebo aspoň – pri čítaní ingrediencií približne viem, čo v tom je.

A napokon naše najobľúbenejšie pravidlo, nikdy sa neprestávajme vzdelávať. Investovať do zaujímavej literatúry alebo do kurzov sa takmer vždy oplatí. Možno sa naučíte využívať silu esenciálnych olejov pre svoje zdravie. Alebo si prečítate viac o psychosomatike a vplyve stresu a smútku na naše telo.