Skip to content Skip to footer

Ako pripraviť váš byt na prvé Vianoce so psíkom

Čakajú nás najkrajšie sviatky v roku, na ktoré musíme pripraviť nielen seba, ale aj našich domácich miláčikov. Rôzne dekorácie v byte a ťažké jedlá môžu skomplikovať život aj vášmu psíkovi. Čo robiť, aby sme Vianoce prežili bez zbytočnej tragédie?

Hlavným lákadlom je stôl

Horúce misky, zapálené sviečky či obrus sú pre psíka hlavným lákadlom. Na zahodenie nie je ani pokrm, ktorý našich maznáčikov veľmi láka. Dotieravé škrabkanie na nohy a prosíkanie o maškrtu vám dokáže večer znepríjemniť. Ako teda donútiť zvieratko k tomu, aby poslušne ležalo v pelechu?

Vianočný stromček, čokoláda a sviečky ako úhlavný nepriateľ

Ak rozmýšľate nad živým stromčekom, tak by ste tento návrh mali zavrhnúť hneď na začiatku. To platí najmä vtedy, ak ste majiteľom šteniatka. Ihličie ich neskutočne láka, cítia sa ako v naozajstnej prírode. A my nechceme, aby ste si pod vianočným stromčekom našli nečakaný darček. Ďalšie ozdoby, ako vianočné gule, salónky či svetielka bývajú veľkým lákadlom. Dajte na to pozor – často totiž prichádza k úrazu.

Salónky zaveste vyššie
, aby k ním psík nedočiahol. Psie trávenie nie je prispôsobené na trávenie čokolády. Môžu sa otráviť, zvracať, mať kŕče a iné nepríjemné príznaky otravy čokoládou. Ďalším častým problémom sú sviečky, ktoré vedia vianočnú náladu pokaziť. Nikdy nenechávajte zapálené sviečky bez dozoru. Ak sa sviečok nechcete vzdať, tak ich ukladajte na miesta, kam psík nedovidí, prípadne ich ani neucíti.

Ako by sa mal psík správať a ako ho zamestnať?

Vianočná večera začína a váš psík chce byť jej súčasťou? Veterinárka radí, že psíka by ste mali zamestnať vhodnou hračkou na dlhé chvíle. Samozrejme nie je to jednoduché. Nová hračka síce môže byť lákadlom, ale keď psíkovi rozvoniava mix niekoľkých príjemných jedál, je ťažké odpútať jeho pozornosť.

V tomto prípade zrejme sa rozhodnete pre variantu odviesť psíka s novou hračkou do niektorej uzavretej izby vedľa. Ak napokon neodoláte dobíjaniu sa psíka k vám, dajte mu ochutnať niečo, čo mu môže voňať aj chutiť viac ako jedlo zo štedrovečerného stola. Granule Primordial sú kompletné holistické krmivo a obsahujú pomerné množstvo čerstvého aj sušeného mäsa, zeleniny, ovocia a bylín. Granuly sú úplne bez obilnín (norma Grain free) a sú vhodné aj pre citlivé žalúdky psíkov. Na trhu je mnoho príchutí, no ak chcete dopriať vašim psíkom pravú chuť Vianoc, tak rybacie granule pre psov budú to pravé orechové.

Dnes už nie je problém vyhovieť aj psíkom, ktorí majú rôzne problémy, prípadne z iného dôvodu nemôžu bežné psie krmivo. V obchodoch nájdete chutné hypoalergénne granule pre psíkov s alergiou, či krmivo pre gravidné fenky alebo granule pre psy s nadváhou či cukrovkou.

Nezanedbajte žiadnu prípravu dopredu

Nezabudnite ani na bežné povinnosti pred Vianocami. Dôkladne upracte, vyčistite pelech vášho psíka a pripravte vašu domácnosť na to, že bude rušno. Počas Vianoc sa zrejme stretnete s celou rodinou a okruh vašej domácnosti môže byť podstatne širší ako bežné dni. Zaistite, aby aj váš domáci miláčik mal dostatok priestoru na prirodzený pohyb.
Ak máte po dome či byte rôzne kusy starého nábytku, nenechávajte to na poslednú chvíľu a objednajte si odvoz starého nábytku, aby sa vám uvoľnil dostatok priestoru. V prípade, že bývate v dome, likvidácia nábytku nemusí byť nutná. Starší nábytok môžete použiť napríklad ako budúcu búdu či prístrešok pre vášho psíka.

Pamätajte vždy, že vianočný čas pociťujeme nielen my, ale aj naši malí štvornohí priatelia. Ak si ich chcete užiť dosýta, zrelaxovať myseľ a zabrániť rôznym nehodám, riaďte sa našimi tipmi. Aby vianočné sviatky boli naozaj sviatkom pokoja…