Skip to content Skip to footer

Ako postupovať pri výbere záhradného čerpadla?

S pomaly prichádzajúcimi letnými horúčavami prichádza aj potreba zavlažovania trávnika, polievanie záhonov kvetov, kríkov a stromov na záhradách. Využívanie mestskej vody na účel zavlažovania je drahé a preto väčšina z nás potrebuje záhradné čerpadlo na čerpanie vody zo studne. Ako ale vybrať to správne? V tomto článku máme pre vás zopár tipov.

S pomaly prichádzajúcimi letnými horúčavami prichádza aj potreba zavlažovania trávnika, polievanie záhonov kvetov, kríkov a stromov na záhradách. Využívanie mestskej vody na účel zavlažovania je drahé a preto väčšina z nás potrebuje záhradné čerpadlo na čerpanie vody zo studne. Ako ale vybrať to správne? V tomto článku máme pre vás zopár tipov.

Polievanie záhrady

 

Pri výbere je najdôležitejšie vedieť, na čo konkrétne budeme čerpadlo používať – či bude určené na automatické zavlažovanie trávnika alebo ručné polievanie, či už vodou z nádrže alebo zo studne.

 

Ručné polievanie

Ak je pre vás záhrada relaxom, máte dostatok voľného času a radi ho trávite záhradkárskymi prácami, pravdepodobne hľadáte záhradné čerpadlo, na ktoré môžete napojiť hadicu s “pištoľou” alebo postrekovačom na konci. Na takéto použitie sú vhodné ponorné čerpadlá do studne alebo aj samonasávacie povrchové čerpadlá.

 

Tip na ponorné čerpadlo

Našim tipom je ponorné čerpadlo Marina SKM 2000. Je to vibračné ponorné čerpadlo s pripojením na ¾” záhradnú hadicu. Maximálny tlak, ktoré čerpadlo dokáže vyvinúť je 7 bar. Prietok vody je slabší, ale na použitie jednej hadice dostačujúci. U tohto čerpadla ale treba dávať pozor na dĺžku prevádzky a výšku hladiny vody v studni, keďže nie je stavané do nepretržitej prevádzky a nie je vybavené plavákovým spínačom.

 

Ponorné čerpadlo Marina SKM 2000

  

Tip na povrchové čerpadlo

Vhodným záhradným samonasávacím čerpadlom je napríklad Gardena 3000/4 v sade s nasávacou aj záhradnou hadicou. Sada ďalej obsahuje ručný postrekovač a sadu rýchlospojok na pripojenie hadíc. Záhradná hadica má dĺžku 20 m, nasávacia 3,5 m a je vybavená sacím košom so spätnou klapkou.

Samonasávacie čerpadlo Gardena 3000/4

 

Ak sa vám stáva, že čerpadlo zabúdate vypnúť, ideálne pre vás bude záhradné čerpadlo Gardena 3500/4E Classic s automatickou prevádzkou a poistkou proti chodu nasucho.

Zbierate na záhrade dažďovú vodu do nádrže alebo do suda? Na čerpanie takejto vody je určené čerpadlo do suda s “fajkou”, pomocou ktorej sa dá zavesiť na hranu nádrže.

 

Automatické zavlažovanie trávnika

Na automatické zavlažovanie trávnika je už potrebné čerpadlo s vyšším výkonom, ktoré je schopné vyvinúť dostatočný tlak a má dostatočný prietok vody. Všetko záleží na nastavení systému a počtu zavlažovačov na jednotlivých zavlažovacích vetvách. Celý systém už nie je taký jednoduchý na poskladanie, a preto odporúčame kontaktovať odborníka, ktorý je schopný tento systém naprojektovať

Rovnako ako aj pri ručnom polievaní sa dajú využiť ponorné aj povrchové čerpadlá. Ideálne sú čerpadlá – automaty, ktoré sú schopné zapnúť a vypnúť prevádzku podľa potreby a časov nastavených na centrálnom zavlažovacom počítači. Z ponorných čerpadiel je to napríklad Gardena 6000/5 alebo Easypump E-Deep 1200. Z povrchových čerpadiel Gardena 5000/5E LCD Comfort.

 

Ponorné tlakové čerpadlo Easy E-DEEP 1200

 

Ponuka záhradných čerpadiel je veľmi široká a nie je jednoduché sa v nej vyznať. Prehľad môžete získať prezretím nášho katalógu čerpadiel a domácich vodárni, no ak si nie ste istí parametrami, aké bude vaše čerpadlo potrebovať a jeho výbavou, odporúčame kontaktovať odborných predajcov, ktorí s výberom radi pomôžu.

 

Show CommentsClose Comments

Leave a comment