Skip to content Skip to footer

4 kroky, ako sa dostať k vysnívanej tlačiarni

Napriek tomu, že v dnešnej dobe väčšina ľudí ukladá svoje fotografie v elektronickej podobe, niekedy nás starí rodičia, ktorí nemajú počítač, požiadajú o ich vytlačenie. Samozrejme môžeme ísť do fotografického štúdia a tam si vytlačiť fotografie, ale je oveľa pohodlnejšie urobiť to bez toho, aby sme opustili svoj domov.

tlačiarne

Napriek tomu, že v dnešnej dobe väčšina ľudí ukladá svoje fotografie v elektronickej podobe, niekedy nás starí rodičia, ktorí nemajú počítač, požiadajú o ich vytlačenie. Samozrejme môžeme ísť do fotografického štúdia a tam si vytlačiť fotografie, ale je oveľa pohodlnejšie urobiť to bez toho, aby sme opustili svoj domov.

Aby ste pri výbere multifunkčnej tlačiarne neurobili chybu, musíte jej najskôr určiť hlavný rozsah úloh, ktoré bude vykonávať.

tlačiarne
Typ – laserová alebo atramentová

Pri výbere tlačiarne sa musíte najskôr rozhodnúť, na aké účely ju budete používať. Najviac obľúbenými typmi tlačiarní sú atramentové a laserové modely.

V domácnosti sa častejšie používajú atramentové tlačiarne. Tieto zariadenia sa široko používajú kvôli ich relatívne nízkym nákladom.

Avšak, aj atramentové tlačiarne majú svoje nedostatky. Vzhľadom na konštrukčné vlastnosti sa náklady na sadu nových kaziet často približujú k cene samotného zariadenia.

Cesta z tejto nepríjemnej situácie môže byť inštalácia systému nepretržitého prívodu atramentu (v niektorých modeloch túto možnosť poskytuje samotný výrobca, alebo kontakt na lacné tonery do tlačiarne.

Hlavnou výhodou spôsobu atramentovej tlače je úplná interakcia rôznych farieb. Vďaka čomu sú tieto zariadenia dokonale schopné tlačiť fotografie.

Tlač farebných obrázkov je však možná aj pomocou laserových tlačiarní, ich kvalita môže byť však výrazne nižšia ako pri atramentovej technológii (závisí od ceny a modelu). Viac sa uplatnia pri vyššom počte tlačených dokumentov, s ktorými sa stretnete najmä v kancelárii.

Maximálna veľkosť papiera

Ak chcete zistiť, aký typ a veľkosť papiera podporuje tlačiareň, ktorú plánujete kúpiť, odporúčame vám dôkladne preštudovať jej dokumentáciu. Návod na použitie nájdete na webovej stránke výrobcu alebo v balení tlačiarne.

Veľkosti papiera, ktoré sa zvyčajne používajú v domácich atramentových a laserových tlačiarňach sú: A4, B5, A5, Letter, Legal, obálky (veľkosť DL, komerčná 10), 10 x 15 cm, 13 x 18 cm, 20 x 25 cm.

Najbežnejším formátom je dnes A4 (297 x 210 mm). Ak ale náhodou potrebujete v priebehu práce tlačiť aj vo formáte A3 (dvakrát väčší ako A4) alebo viac, budete potrebovať väčšiu tlačiareň, ktorá má spravidla pomerne vysoké náklady. V tomto prípade je lepšie sa obrátiť na profesionálov.

Wi-Fi pripojenie

Ak sa pozriete na moderné zariadenia na tlač, všimnete si, že väčšina z nich má veľmi širokú funkčnosť. Mnoho tlačiarní má podporu sieťových rozhraní Ethernet a Wi-Fi, čo umožňuje viacerým používateľom pracovať s týmito zariadeniami naraz a ovládať ich aj zo svojho mobilu. V prvom prípade je tlačiareň pripojená k sieti prostredníctvom kábla a v druhom prostredníctvom bezdrôtového pripojenia. Nezabudnite však, že nepretržitú funkčnosť vám zaručia najmä správne tonery.

Prítomnosť zariadenia na čítanie pamäťových kariet

Mnoho moderných modelov tlačiarní je vybavených čítačkami pamäťových kariet. Vďaka tomu môže tlačiareň tlačiť dokumenty aj bez počítača alebo mobilu priamo z pamäťovej karty alebo jednotky Flash.

Nech už sa rozhodnete pre akýkoľvek typ tohto stále moderného a potrebného zariadenia, zvážte všetky svoje kroky, ktoré vás dovedú k potrebnému modelu. Nezabudnite pritom aj na kvalitu papiera a doplnkové funkcie ako je skener alebo kopírka.

 

 

Show CommentsClose Comments

Leave a comment