Agrokarpaty Yzop lekársky 20x2g

Ostatní zákazníci nakúpili v:
Cena: Ihneď Do obchodu

Odporúčame: Top 20 produktov z kategórie Bylinkové čaje

Balenie: 20 vreciek po 2g Zaradenie: Slovenský bylinný čaj - v nálevových vreckách Použitie: Čaj z Yzopu sa najviac využíva pri zápale dýchacích ciest, kde pôsobí dezinfekčne až antibioticky. Čaj účinne pôsobí aj v tráviacom trakte ako tonikum a stimulans. Je dobrým pomocníkom pri nežiaducom potení a ...viac

Najprezeranejšie produkty v kategórií Bylinkové čaje

Popis

Balenie: 20 vreciek po 2g Zaradenie: Slovenský bylinný čaj - v nálevových vreckách Použitie: Čaj z Yzopu sa najviac využíva pri zápale dýchacích ciest, kde pôsobí dezinfekčne až antibioticky. Čaj účinne pôsobí aj v tráviacom trakte ako tonikum a stimulans. Je dobrým pomocníkom pri nežiaducom potení a v období klimaktéria. Zloženie: Yzop lekársky – Hyssopus Officinalis Príprava: 1 vrecko zaliať 2 dcl vriacej vody a nechať 10 – 15 minút lúhovať. Vyrobené na Slovensku. Yzop lekársky - účinky Liečivá rastlina pochádza z Južnej Európy, na Slovensku sa však už pomerne často pestuje v záhradách a svoje využitie nachádza aj ako korenie. Vňať obsahuje éterický olej (prezrádza ho príjemná vôňa), priemerné množstvo je približne 0,3-0,9% (kolísanie je spôsobené miestom výskytu rastliny a podmienkami, v ktorých rastie). Hlavnou zložkou rastliny je pinokamfén (až 50%), parafíny, voňavý alkohol, 5 - 7% trieslovín, glykozidy (diosmín a hyzopín), živice, kyselina jablčná, cukry a guma. Významné zastúpenie má aj vitamín C. Vedeli ste, že?.cesta Yzopu k nám sa spája s mníchmi? Liečivé účinky rastliny boli známe už dávno, rozmach však dosiahli v stredoveku. Na naše územie sa dostali vďaka benediktínskym mníchom, ktorí ho pestovali v kláštorných záhradách (historické zmienky sa datujú približne do 10. storočia n.l.). Obsahové látky a vlastnosti yzopu ho predurčujú na širokospektrálne využitie. Ľudoví liečitelia odporúčajú yzop najmä na liečbu priedušiek, keďže uľavuje od zahlienenia, ale aj kašľu, pomáha pri silných zápaloch dolných dýchacích ciest, osvedčil sa aj pri astme. Vedeli ste, že?.Yzop obohatí vašu kuchyňu? Smelo ho môžete pridať do omáčok, polievok a najchutnejšie sa bude vynímať práve v tých, ktoré majú základ v mäse. Pôvod jeho využitia pri varení by sme našli vo Francúzsku. Pomerne obľúbeným prostriedkom je aj pri výrobe likérov, no v krajinách Južnej Európy sa často využíva aj ako šalát. Vďaka prítomnosti vitamínu C je vhodné záparom zaútočiť pri chrípke, ale aj nachladnutí. Utišujúce účinky Yzopu pomáhajú pri zápaloch ústnej dutiny, hltana, preto je vhodný aj na kloktanie a výplachy. Dezinfekčný, priam až antibiotický účinok bol doposiaľ preukázaný nielen pri liečbe dýchacích ciest, ale aj pri problémoch s tráviacim traktom (významnú úlohu v ňom zohráva najmä preto, že zmierňuje nadúvanie, kŕče ale aj zápaly). Vedeli ste, že?.Arabi yzop milujú. Nápoj, ktorý z neho pripravujú sa nazýva šerbet, je mierne alkoholický, voňavý a osviežujúci. Tak čo, skúsili ste ho už niekedy? Yzop pozitívne pôsobí aj na močové ústrojenstvo. Stimuluje organizmus. Okrem záparov stojí za zmienku aj jeho studené využitie. Práve studené odvary a výluhy zmierňujú potenie prirodzeným spôsobom. Yzopový čaj - použitie: Čaj alebo odvar, ktorý vyťaží z liečivej rastliny maximum, by mal obsahovať dve čajové lyžičky sušenej vňate, ktorá sa zalieva 1/4 litra prevarenej vody. Trpezlivosť sa znovu osvedčuje, pretože odporúčaná doba lúhovania je 5-7 min, a najlepšie účinky budete na vlastnom organizme badať, ak čaj budete piť dva krát denne.

Reklama

Reklama