Skip to content Skip to footer

Nápady, ako urobiť z malej špajze funkčný priestor veľkej domácnosti | Majster Regál

Spôsobujú vám všetky (ne)potrebné veci v špajzi chaos? V našom článku zistíte, ktoré kroky vám s dokonalým poriadkom a organizáciou tohto priestoru pomôžu.  

6 nápadov, ako urobiť z malej špajze funkčný priestor veľkej domácnosti

Takmer v každom, aj malom byte alebo dome sa táto miestnosť nachádza. Priestor, v ktorom sú spravidla uložené všetky zdanlivo (ne)potrebné, ale v skutočnosti veľmi užitočné a plne funkčné veci. Špajza, v ktorej si nájde svoje miesto úplne všetko. 

Miestnosť určená nielen na skladovanie potravín však často podlieha zvýšeným požiadavkám z hľadiska čistoty a hygieny, ako aj neustáleho tepelného režimu či poriadku. 

Práve v tomto špecifickom priestore sa spravidla skladujú potraviny, tvoria zásoby obilnín, cukru a múky, čaju, konzerv alebo fliaš rastlinného oleja. Do zoznamu môžeme pridať balenia s pasterizovaným mliekom, minerálnou vodou i konzervami pre zvieratá. A toto všetko je predsa nutné udržiavať a niekde dobre skladovať pri normálnej teplote a optimálnych podmienkach.

V našom článku zistíte, ktoré kroky vám s dokonalým poriadkom a optimalizáciou priestoru v tejto veľmi dôležitej miestnosti domu alebo bytu pomôžu.  

Úložný priestor

Základom pohodlného a jednoduchého skladovania všetkých dôležitých vecí a predmetov v komore je vytvorenie dostatočného úložného priestoru. V malom priestore je však jeho organizácia často náročná, preto sa mnohí z nás rozhodujú pre čo najjednoduchšie riešenia, ktoré je možné v prípade potrieb prispôsobiť aktuálnym alebo meniacim sa podmienkam. 

Ideálnym spôsobom, ako túto nelichotivú situáciu vyriešiť, by mohli byť regály do špajze pre každého. Pevná a pritom variabilná kovová konštrukcia regálov vám umožní uložiť veci a všetky dôležité predmety do výšky nad seba v jednotlivých sekciách, pričom podlahový priestor miestnosti vám ostáva k dispozícii na voľný pohyb. Samo o sebe to ale nestačí.

Dobrý a odolný obkladový materiál je základ

Spomínali sme náročné podmienky skladovania, ktoré sa v špajzy veľmi často vytvárajú. Preto je vhodné myslieť nielen na vytvorenie profesionálneho regálového systému, ale aj úpravu povrchov stien a podlahy vhodnými a odolnými obkladovými povrchmi. 

Optimálnym a najvhodnejším materiálom na tento účel sú keramické dlaždice, pretože sa veľmi  ľahko čistia a dezinfikujú, nie sú v nich póry, ktoré absorbujú vlhkosť, a pri ich čistení môžete použiť takmer akýkoľvek čistiaci prostriedok. Dlaždica je navyše „studeným“ materiálom, ktorý bude užitočný aj na skladovanie potravín v lete.

Vetranie priestoru

Aj dobré vetranie je základom každej špajze. Nadmerná vlhkosť v priestore môže predsa viesť ku kondenzácii, rozvoju škodlivých baktérií a plesní. Ak tu nie je možné vetranie cez okná, mali by ste preto myslieť na odsávanie cez potrubie. V opačnom prípade to nebude len pleseň, ale aj zníženie doby trvanlivosti jednotlivých potravín a produktov uložených v komore.

S vetraním vám pomôžu aj spomínané kovové regály, ktorých otvorené police umožňujú bezproblémové a jednoduché prúdenie vzduchu, ktorý nestagnujte a nikde nespôsobuje svojím charakterom žiadne vážne problémy. Vyskúšajte.

Jednoduchá organizácia

Aby sa výrobky skladovali čo najdlhšie a bez zhoršenia ich kvality a chuti, musia byť aj vhodne rozdelené. Ideálne na základe niekoľkých kritérií ako sú teplota skladovania, hmotnosť a typ výrobkov. Znamená to, že napríklad na najnižších policiach by mali byť nielen „ťažké“ výrobky, ale aj tie, ktoré potrebujú chlad.

S kovovými regálmi sa veľkej záťaže regálov a ich špecifického rozmiestnenia báť nemusíte. Vďaka jednoduchému systému montáže môžete policu kedykoľvek premiestniť vyššie, prípadne doplniť regál o ďalšiu sekciu alebo vešiak. Regál pritom zostane pevný a stabilný a môže slúžiť aj ako šatník. 

Ochrana pred hmyzom

Problémom našich domovov a komôr často bývajú aj neželané návštevy v podobe „hladného“ hmyzu, ktorého sa nie a nie zbaviť. Eliminovať kontakt hmyzu s potravinami, ktoré denne konzumujeme, je ale viac než nutné. Hmyz je predsa nositeľom mnohých nepríjemných chorôb.

Ak máte v komore okná alebo vetracie otvory, je vhodné, aby boli prekryté pevnou sieťou proti hmyzu. Tá sa dá v konečnom dôsledku použiť aj na vetracie šachty. Zbaviť sa hmyzu môžete aj pomocou rôznych vôní, pozor však na to, aby túto arómu do seba nepohltili aj spomínané potraviny. Zabezpečte si vhodný prípravok, vyskúšajte spomínané siete a nechávajte dvere komory zatvorené!

Dokonalý prehľad

Jedným z dôvodov, prečo sa v komore objavujú škodcovia alebo plesne, sú aj iné pokazené jedlá. Je preto dôležité priebežne kontrolovať všetky výrobky a mať o ich stave dobrý prehľad. 

Aj v tom a celom usporiadaní i plnohodnotnom využití špajzy vám najlepšie pomôžu niekoľkokrát spomínané kovové regály, s ktorými si môžete usporiadať akúkoľvek miestnosť a zabudnúť na problémy s jej využitím

Tak to vyskúšajte a nielen priestor špajze si s ich pomocou zefektívnite v maximálne možnej miere. 

Zdroj obrázka: www.majster-regal.sk